Nabla Refil – Pegasus

Eens een nieuw merk voor mij. Ik zat laatst te neuzen door de sale bij Boozyshop. Ik kocht een Inglot flexi palette, een Boozyshop highlighter kwast (die ik gebruik om mn concealer te setten met poeder), een Inglot oogschaduwbasis en een Nabla mono. Ik ben heel benieuwd naar duochrome oogschaduws. Ik weet nog niet echt hoe ze horen te werken, want ik weet niet echt of je het duochrome op je ogen echt ziet, maar ik wilde het wel graag proberen. Ik heb naar Nabla duochromes gezocht en het leek me een goed idee om met 1 oogschaduw te beginnen. Ik heb er nog wel meer die ik zou willen, want Nabla heeft mooie collecties, maar even kijken wat ik hiervan vind.


Omdat het een refil is komt het in een envelopje. Dat wist ik toen ik het bestelde en daar heb ik ook specifiek op gezocht. Ik wilde het graag een palette stoppen zodat ik het zelf kan samenstellen en de volgorde zelf kan bepalen.

De verpakking is mooi matte, bijna rubberachtig zwart. In mooie stijlistische letters het merk en een mooie tekening om de oogschaduw. Heel fijn dat je kan zien welke oogschaduw erin zit. Achterop de pan kan je zien dat er een sticker opzit met de naam van de oogschaduw en ook het merk. Superhandig, want niet elk merk doet dit. Ik heb 2 NYX refils en dat moet ik zelf maar onthouden, de achterkant is kaal.

Aan de achterkant staat vrij veel. Wat me als eerste opviel is dat het ‘gewoon’ in europa gemaakt wordt. Dat vind ik zelf onwijs leuk. Ik wist dat het een italiaans merk was, maar niet dat het ook in Italie gemaakt wordt.

De ingredienten staan op de achterkant. Leuk om te weten dat er geen siliconen, parabenen, minerale olie, phtalaten in zitten. Ik werd nieuwschierig naar waarom ze eigenlijk in make up zitten en waarom ze niet in Nabla producten zitten.

Waaruit bestaat oogschaduw?

Oogschaduw heeft altijd een basis van bijvoorbeeld talk, mica of soms ook kaolin. Talk absorbeert water en olie zodat de huid zacht en fris aanvoelt. Mica is een verzamelnaam voor een groep mineralen en heeft als eigenschap dat het glimt en reflectreert. Goed voor shimmery oogschaduws. Kaolin is een natuurlijk voorkomend silicaat dat net als talk water en olie kan absorberen.

Oogschaduw bevat een bindmiddel waarmee het poeder lang op de huid blijft. Bekende bindmiddelen bevatten zink of magnesium. Naast het pigment wat de oogschaduw de kleur geeft, krijgt het poeder ook middelen die ervoor zorgen dat de oogschaduw makkelijk verdeelt op de huid. Makkelijk blend. Dit zijn ingredienten zoals silica of dimethicone, maar er zijn er meer.

Ook zitten er ingredienten in, zoals parabenen, alcohol of vitamine e, die voorkomen dat er bacterien of schimmels in gaan groeien.

Wat zit er juist NIET in Nabla oogschaduw en wat doet het?

Siliconen worden gebruikt om cremes soepeler aan te kunnen brengen. Ook geven ze eeen zacht gevoel. Het wordt wel vaker gebruikt omdat ze stabiel zijn, geur- en kleurloos zijn, en tegen bacterien en licht kunnen. Ze vormen een laagje op huid en om haar. In haarproducten worden haren hierdoor zacht, makkelijk doorkambaar, en het gaat mooi glanzen. Op de huid vormt het een laagje waardoor de huid water beter vast blijft houden en het vult oneffenheden op. Er wordt beweert dat het laagje de huid en haar afsluit, wat uitdroging veroorzaakt en bijvoorbeeld acne zou veroorzaken. Het is niet bewezen, maar er zijn mensen die gelijk merken wanneer producten siliconen bevatten en daardoor snel puitsjes krijgen. Misschien komt het omdat siliconen bij sommigen porien verstoppen. Meestal zijn siliconen in producten te herkennen aan -cone of -xane op het einde.

Parabenen worden gebruik als conserveermiddel in cosmetica. Het is niet bewezen, maar sommigen beweren dat parabenen een rol spelen in het veroorzaken in kanker.

Minerale olien worden gemaakt van geraffineerde petroleum en zijn mits ze zorgvuldig geraffineerd zijn niet schadelijk. Ze zijn heel goed in hydrateren en zitten daarom veel in huidverzorging. Het is in het veel geliefde 8 hour cream van Elizabeth Arden. Het is een goedkoop ingredient en sommige mensen gebruiken het liever niet en vinden dat plantaardige olien beter zijn (maar dat is niet bewezen).

Ftalaten worden in verband gebracht met bijvoorbeeld astma, borstkanker, obesitas, diabetes, neurologische aandoeningen en gedragsstoornissen. Ze zijn negatief voor je gezondheid.

PEG staat voor polyethyleenglycol. Ze worden gebruikt om vocht in te brengen, te stabiliseren en om andere producten beter te laten inwerken, maar dat kan ook nadelig zijn. Er staat er een nummer achter; PEG-7 of PEG-400. Hoe lager het nummer, hoe makkelijker het wordt opgenomen door de huid. Sommige PEGs kunnen de huid irriteren, maar zijn ongewenst omdat ze andere chemicalien die ermee kunnen binden die makkelijk door de huis worden opgenomen en daarmee gevaarlijk zijn. Bijvoorbeeld omdat sommige onzuiverheden kankerverwekkend zijn. Zo kom je PEG-40 Hydrogenated Castor Oil en PEG-7 Glyceryl Cocoate tegen in douche/bad/haarproducten, en PEG-100 Stearate in huidproducten.

EDTA is een stof dat bindt met calcium, magnesium en ijzer waardoor oxidatie wordt voorkomen. Het product wordt daarmee ook gestabiliseert.

Terug naar de oogschaduw. Pegasus is een duochrome oogschaduw en je kan het in de pan al wel zien. Op de foto hierboven lijkt de oogschaduw roze en hieronder zie je de gouden en haast blauwachtige gloed best goed.


Wat ik niet verwacht had is dat de pan echt een stukje groter is dan ik gewend was. De meeste pans zijn 26mm in diameter zoals de groene oogschaduw van NYX (voodoo) hier als voorbeeld. Nabla’s pans zijn 30mm en volgens de website bevat het 2 gram product. Nabla omschrijft het product zelf als:

Pegasus is a duochrome with a pastel lavender base, a hint of lilac and strong and bright golden-champagne sheen.

Nabla zegt zelf dat het een lavendelkleurige oogschaduw is, op mn swatches vind ik het eigenlijk meer roze met een beetje lila shift. Ik zie vooral gouden shimmer. Op mn huid zie ik de roze basis wel, maar als ik het over een oogschaduw aanbreng valt de basiskleur grotendeels weg. In de look hieronder bracht ik Inglot 377 aan in de crease en 359 op mn ooglid aan. Daarover bracht ik Nabla Pegasus aan en eigenlijk zie ik alleen de gouden shimmer. Het geeft iets extras aan de look, maar je ziet er weinig van de duochroomheid van de oogschaduw. Het is eigenlijk alsof je een gouden shimmer aanbrengt. Misschien moet ik nog beter uitvinden hoe ik deze beter zichtbaar duochrome kan aanbrengen, maar nu valt Pegasus nog een beetje tegen.

Ik kocht Pegasus voor 6,50 bij Boozyshop.

Baanbren [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8]

Leave a Reply

Your email address will not be published.