No H8: Pesten is niet okay!

Vandaag 8 november wordt er even extra stilgestaan bij pesten. Vandaag is er meer voorlichting op basisscholen. Daar begint het toch eigenlijk allemaal met groepjesvorming en cool zijn, maar pesten is niet cool. Mensen concequent pijn doen is niet okay. Als je dat ziet gebeuren of als dat je overkomt; er is altijd hulp. Tegenwoordig heb je al veel meer vertrouwenspersonen, mentoren en dergelijke. Door hulp te zoeken en erover te praten doorbreek je taboe’s. Het is een beetje een last-minute post, maar ik wil er toch bij stil staan. De laatste tijd is het vaker in het nieuws. Misschien heb je wel gehoord van Tim Ribberink. Een jongen van 20 jaar die na zoveel pesten, treiteren en buitensluitingen er niet meer tegenkon en uit het leven stapte. Hoe kan dat je nou niet raken? Hoe kunnen mensen zo ongelofelijk gemeen zijn dat anderen niet meer willen leven?

Dat is iets wat ik nogsteeds niet snap. Pesten is geen onbekende voor mij. Ik ben zelf jaren lang gepest. Vanaf groep 4 of 5 al mocht ik nooit meedoen met spelletjes en werden er de gemeenste dingen naar me geroepen. Dat ik lelijk, dom en dik was. Dik was ik toen zeker niet en ik haalde meestal goede cijfers. Ik ga er niet te diep op in, want ik heb het gelukkig al een tijdje achter me gelaten. Het doet me niet dagelijks pijn meer. Gelukkig, anders was ik misschien in hetzelfde schuitje als Tim beland. Ik ben nogsteeds niet heel goed in met mensen omgaan, omdat ik nogsteeds ergens wel bang ben dat ik uitgelachen word om wat ik zeg. Na vele faalangstcursussen en therapieen ben ik waar ik ben, maar dan ben ik minstens 8 jaar verder. Dankzij de steun van mijn ouders (want mijn moeder heeft me er ongeveer aan mijn oren doorheen gesleept), familie en vrienden ben ik nu blij met mezelf.

 

You made me insecure, Told me I wasn’t good enough.
But who are you to judge, when you’re a diamond in the rough?

Who says, who says you’re not perfect? Who says you’re not worth it?
Who says you’re the only one that’s hurtin’? Trust me, that’s the price of beauty
Who says you’re not pretty? Who says you’re not beautiful?

You’ve got every right to a beautiful life
You’ve got every right to a beautiful life

 

Maar toch vind ik het jammer dat ik zo’n ‘achterstand’ heb omdat er mensen waren die zichzelf beter moesten voelen door andere mensen naar beneden te halen. Ik was niet de enige in mijn klas die gepest werd. Niet de enige die regelmatig van de fiets gereden werd en van speel apparatuur geduwd werd. Wij hadden jammer genoeg weinig leraren die er echt aan wilde werken om van pesten af te komen. Toch gek, want waar komt dat dan steeds vandaan? Hoe kunnen mensen niet beseffen dat je met scheldwoorden enzo mensen pijn doet? Of beter gezegd, waarom vinden mensen het nodig om anderen te kwetsen?

 

Ik zie helemaal niets mis met voor jezelf opkomen, laten zien wie je bent en je mening verkondigen, maar ergens zitten er grenzen aan. Wanneer wordt het arrogant, rascistisch en ga je te ver? Ik heb mensen meegemaakt die me pestte om zelf niet gepest te worden, die het deden om er bij te horen, maar vandaag staat vooral in het teken om de mensen die pesten om zichzelf beter te voelen of omdat ze het leuk vinden wakker te schudden.

 

 

Zo ook laatst ook. Ik kwam op twitter een linkje tegen over een groep nagellakbloggers die tegen nagellak op de nagelriemen is en weet ik wat allemaal. Ik had het eerste stukje gelezen en was het er een beetje mee eens. Wat ik niet begrepen had was dus dat ze andere bloggers pestte/naarbeneden haalde/uitscholden ofzoiets als deze foto’s online had staan die niet naar hun zin waren. He wacht wat?! Ik heb me er niet heel erg in verdiept, want naar mate ik meer te weten kwam werd ik er naarder van. Ik had zoiets echt helemaal niet verwacht. Waarom zou je een groep oprichten die haat gaat zaaien onder andere bloggers? Als je een blog niet leuk vindt, laat je die toch lekker links liggen? Dat is schijnbaar niet voldoende. Als ik CSI en dergelijke tv-series mag geloven (tot op zekere hoogte) is cyberbullying helemaal “hip and happening”. Mensen via sms, twitter, websites en via video’s dusdanig uitschelden, buitensluiten en treiteren dat ze zelfmoord plegen. Misselijkmakend toch!

 

 

Vandaag dus helemaal in het teken van elkaar in hun waarde laten, het stoppen van mensen pijn te doen (met woorden of met daden) en het stoppen van mensen buiten sluiten. Geen speciale nailart van mij, omdat ik deze post last-minute schrijf, maar vanochtend stond al wel een paarse lak online en ook heb ik twee leuke nailarts uit mijn 31 day nail challenge erbij gezet!More about Lin

Comments

 1. Reply

  Mooi geschreven Lin!

 2. Reply

  Jammer dat je gepest werd, leuk dat je mee doet!

 3. Reply

  jammer dat je gepest werd. werd vroeger ook gepest helaas.
  pesten is erg ze weten niet hoe erg ze mensen kwetsen, woorden kunnen erg pijn doen. 🙁

 4. Reply

  ik ben vroeger ook altijd gepest vanwege mijn huid en haarkleur. Ik merk ook dat ik een achterstand heb want ik voel me nog lang niet zo zelfverzekerd als andere meiden van mijn leeftijd. Als je mijn levensverhaal wil lezen, ik heb er net een blog overgeschreven op mijn blog dus als je tijd hebt, check m’n blog even!

 5. Reply

  Wat een naar verhaal, ook dat jij gepest werd zeg, bah 🙁 het zal nooit stoppen en er zullen altijd (helaas) mensen zijn die meelopen met de rest.
  Je arts zijn wel mooi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge