DIY || “Glas in Lood” schilderij

Bij een recente shoptrip naar de action vond ik een setje met 5 kleuren glasverf. Ik had wel weer zin om te knutselen en nam het mee. Gezien het bij de action was, kostte het geen drol. Ik had alleen nog wat ideetjes nodig wat ik er mee zou doen. Dat duurde niet lang, want ik kwam een aantal ongebruikte fotolijstjes tegen.

Deze foto’s postte ik op instagram. Een eerste probeersel, een tweede probeersel die ik kapot maakte en een derde fotolijstje.

Wat heb je nodig?


Een fotolijstje.


Glasverf.


Kwastjes.

Ik heb hier een kwastje dat ik voor waterverf gebruik en een lang nailart kwastje. Het rechter kwastje gebruikte ik voor de lijntjes en het linker kwastje voor het inkleuren.

Als eerste heb ik het glas schoon gemaakt met heet water, wat afwasmiddel en het vervolgens droog gemaakt met kranten. Kranten? Grootmoeders geheim om ramen (en spiegels) streeploos schoon te maken.

Vervolgens heb ik een foto uitgeprint (de printer van mijn ouders wilde alleen zwart-wit printen) en op maat geknipt.

Een closeup van de verf. De glasverf is op waterbasis. Een kopje met water erbij houden dus! Je kan de verf verdunnen, maar dan wordt de kleur minder intens, maar kan je het wel makkelijker mengen. De verf is namelijk vrij stroperig.

Ik deed wat verf op een blaadje. Ik begon met de randen en gebruikte daarvoor de zwarte verf.Vervolgens liet ik de zwarte verf helemaal drogen. Dit duurt (volgens de verpakking) een uurtje. Daarna begon ik met de eerste kleur. Ik hield trouwens een stukje keukenrol op het glas. Verf hecht meestal niet zo goed op een vettige ondergrond.

Je kan de kleuren best mengen. Zo maakt rood en geel oranje en door een klein beetje zwart bij oranje te doen maak je bijvoorbeeld bruin. Rood en blauw maakt paars. Jammer genoeg zit er geen wit bij, waardoor je geen roze kan maken.

Als de verf droog is, wordt het doorzichtig. En dan moet je oppassen, want dan kan je -als je aan de randjes pulkt- de verf er weer aftrekken. Dat wil je natuurlijk niet hebben. Ik heb er nog een laagje blanke lak overheen gespoten. Zo’n spuitbus is voor 2 euro oid te koop bij de action. Ik heb eigenlijk niet geprobeerd of het dan niet meer ‘pulkbaar’ is. Ik denk dat het dan in ieder geval niet meer oplosbaar is in water. Je kwastjes kan je gewoon schoonmaken met water, maar moet je wel gelijk na het verven doen.

Fotolijstje – €1,99
Glasverf – €0,89 (geloof ik)

Nou heb ik voor een koolmeesje gekozen omdat ik deze voor mijn moeder gemaakt heb. Nou hoef je geen fotolijstje te kiezen. Je kan ook drinkglazen beschilderen, maar ik kan niet garanderen dat deze de afwas overleven. Etagaires van glas kan je ook beschilderen of misschien iets leuks maken op je raam. Als je het niet meer leuk vindt kan je het er zo aftrekken. Of misschien leuk voor moederdag?

More about Lin

Comments

 1. Reply

  Oh leuk idee, vind ze wel mooi geworden! Wel jammer dat die ene kapot is gegaan πŸ™

 2. Reply

  Super leuk zeg!

 3. Reply

  Wat een super leuk idee!

 4. Reply

  Wat is het leuk geworden! Goed idee voor moederdag:)

 5. Reply

  Ziet er erg leuk uit πŸ™‚

 6. Reply

  Wat schattig, heel leuk idee!

 7. Reply

  Wat leuk! Ik had als kind een set om iets gelijkaardigs als dit te maken voor op de ramen. Er heeft jaren een lieveheersbeestje op onze balkondeur geplakt, haha.

 8. Reply

  Als je met lege afvalbakjes werkt maak je de mooiste dingen…en je recycled t plastic….daar is zoveel van dat je oneindige veel kan maken….overigens koop ik geen verf bij de action maar via internet…dat kun je er niet aftrekken…is afwasbaar…en watervast….

  1. Reply

   Zou je me willen vertellen via welke internetsite je dat koopt?

 9. Reply

  Heb net me led lampjes voor buite geel gemaakt met geel glasverf staat super mooi nu niet meer dat led wit licht

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge