De Leukste Gezelschapspellen

Iets wat ik graag doe met vrienden en familie is het spelen van spelletjes. Kaartspellen, bordspellen, you name it. We hebben een kast vol en de rest staat in de berging. Ik plaats regelmatig foto’s op instagram en ik krijg altijd hele leuke comments.  Dus ik dacht, laat ik mijn spellenkast afgaan en vertellen wat voor spel het is en of ik het aan zou raden. Misschien zie je nog wel een aantal leuke kadootjes voor kerst! In compleet willekeurige volgorde:

Colonisten van Catan


Ik denk dat je deze wel in de kast hebt staan. Het duurde een tijdje voordat ik het een leuk spel vond. Korte spelregels: je hebt een bord die bestaat uit kaarten met daarop grondstoffen. De kaarten kan je steeds in andere volgorde neerleggen als je wilt. Erop komen fishjes met daarop nummers. Iedere beurt dobbelt er iemand en als je je dorp op een aangrenzend nummer hebt krijg je grondstoffen. Daarmee kan je dorpen, straten, steden en ontwikkelingskaarten bouwen/kopen. Zo verdien je punten waarmee je kan winnen. Het originele spel is leuk. De oliebronnen uitbreiding vond ik zelf mwah. Leuk dat er een beetje bijkomt, maar ik vond het geen aanrader. Wel een aanrader vind ik de zeevaarders uitbreiding. Je kan daarmee met bootjes (ipv straatjes) naar eilanden en je kan veel langere routes maken en er is genoeg ruimte voor als je met 4 personen speelt.

Mijn score: Basisspel 7 – Oliebronnen 6 – Zeevaarders 9

Exploding Kittens

Ik weet niet of je de stripjes van The Oatmeal kent? Vast wel! De cartoontekenaar heeft een spel bedacht over katten. Je krijgt een handvol kaarten met katten. Tacocat, Cattermelon, Beard Cat. Allemaal katten die onschuldig zijn. Je hebt speciale katten zoals See The Future waarmee je de stapel kan bekijken (en dus of er een exploding kitten aankomt), attack katten en andere katten waarmee je spelers kan aanvallen op humoristische wijze. Elke speler krijgt een diffuse kat die je kan gebruikten als je voor het eerst een exploding kitten krijgt. Je kan elkaar pesten door bij elkaar kaarten te trekken en als je het goed doet dus de diffuse kaart afpakken. Erg grappig en vooral leuk met een grote groep mensen.

Mijn Score – 7,5

Ticket To Ride


Europe

Ticket To Ride is een van mijn favoriete spellen en je hebt er inmiddels vele varianten van. Ieder spel is net wat anders en het blijft na een jaar van regelmatig spelen nogsteeds erg leuk. Er zijn (naar mijn weten) 3 basisspellen; USA, Europe en Nordic Countries. Dit zijn kaarten met daarbij alles; kaart (speelbord), routekaarten, kleurkaarten, treintjes in 5 kleuren. Er zijn een hoop uitbreidingen en deze dozen hebben geen kleurkaarten en treintjes. Heel stom, maar zonder kan je de uitbreiding dus niet spelen. Uitbreidingen zijn bijvoorbeeld India/Switserland, Heart Of Afrika, United Kingdom/Pennsylvania, Marklin (Duitsland), Nederland, Asia.

Wij hebben thuis Europe als basisspel, Nederland en India/Switserland. Ik wil ze het liefste allemaal. Niet zo’n hele goedkope hobby, want het basisspel kost rond de 40 euro. Soms kost het 45 euro en in de aanbieding kan je het voor 35 euro krijgen. Uitbreidingen kosten zo rond de 26 euro. Wederom, je kan het goedkoper krijgen zoals ik laatst bij bol voor 18. Meer zou ik voor beide niet neerleggen.


India

Hoe werkt het? Niet zo heel moeilijk. Iedere speler krijg een aantal kleurkaarten (in de spelregels staat 4 maar wij doen 12, anders krijg pak je de eerste 5 beurten toch alleen dat je kaartjes verzamelt). Kleurkaarten zijn er in zwart, wit, geel, oranje, rood, roze, blauw, groen en locomotief (deze zijn elke kleur en dus een joker maar tellen ook als veerpont). Je hebt 45 treintjes in één kleur. Op het bord liggen allemaal steden met routes ertussen. Deze hebben een kleur. De ene route is bijvoorbeeld 2 oranje, en de andere 5 blauwe. Sommige zijn grijs en dan mag je elke keur kiezen zolang de kaartjes maar van dezelfde kleur zijn. Naast een aantal kleurkaarten krijg je ook routekaarten. Bij USA heb je 1 soort kaarten; gewoon kaartjes van a naar b en die hebben tussen 2 en 18 (schatting) punten als je de route haalt. Als je die niet haalt zijn het minpunten! Europe heeft bijvoorbeeld ook lange route kaarten van 20 en 21 punten. Aan het begin krijg je 4 kaarten en je moet er 2 houden, maar mag ook alle 4. elke beurt mag je of nieuwe kaarten pakken (je kan kiezen tussen kleurkaarten en 3 nieuwe routekaarten). Er liggen altijd 5 open en er is een pakstapel. Je mag open en dicht pakken. Als je een open kaart pakt wordt deze gelijk aangevuld. Als er een open joker/locomotief ligt mag je er maar 1 pakken. Als je er een van de stapel pakt is het mazzel. Naast de punten die je krijgt van routekaarten tellen je treintjes ook nog voor punten. Een route van 1 heeft 1 punt, van 2 2 punten, van 3 levert 4 punten op, 4 treintjes achter elkaar zijn 7 punten, 5 al gelijk 10 punten en 6 treintjes zelfs 15.. en ik geloof dat Europe ook 8 treintjes heeft die 21 punten opleveren. Oh en het spel is afgelopen als 1 speler nog maar 2 treintjes of minder overheeft. Dan heeft iedereen nog 1 beurt en dan is het spel afgelopen.


Switserland

Elke uitbreiding heeft iets extra’s. Europe heeft veerponten waar je jokers voor nodig hebt én tunnels. Bij tunnels worden 3 extra kaarten van de stapel opengedraaid en het kan dus zijn dat je extra moet betalen voor de tunnel. Een joker die wordt omgedraaid is altijd extra betalen. Daarvoor moet je dus extra jokers en of kleurkaarten verzamelen. Bij Asia heb je dat je routes hebt die extra treintjes kosten. 4 kleurkaarten bijvoorbeeld en 5 treintjes omdat een route onstabiel is. Nederland heeft tolmuntjes om over tunnels heen te komen. Daarmee kosten routes naast kleurkaarten ook tolmuntjes. Routes worden daarmee meer waard. Dubbele sporen waar al treintjes liggen kan je gewoon overheen, maar dan moet je tol betalen aan de speler waarvan de treintjes zijn. Je kan leningen aangaan als je muntjes op zijn. Switserland heeft veel en lange tunnels en daarbij mag je jokers alleen bij tunnels gebruiken. Ook heeft het speciale routekaarten. Zwitserland is omringd door Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Italie en heeft speciale kaarten als je van land A naar land B hebt gereisd. India heeft mandala’s. Als je van A naar B via 2 routes krijgt, krijg je extra punten.

Oh en als je niet zo van bordspellen houd, kan je de apps proberen. Ze kosten wel geld, maar wel een heel stuk minder dan de bordspellen. Android. iPhone.

Mijn Score:
Usa 7,5 – Europa 8,5 – Asia 7 – Nederland 8 – Switserland 8 – India 7,5

Harry Potter Wegisweg

Het is een soort Mens Erger Je Niet maar dan Harry Potter style. Je hebt muntjes zoals het tovernaarsgeld en je hebt een lijstje met wat je moet kopen. Er is niet genoeg van elk voorwerp voor iedereen, dus je moet snel en slim zjin, maar je kan in de Verdonkeremaansteeg terecht komen.

Mijn score: 7

Small Worlds

De makers van Ticket To Ride hebben nog meer spellen waaronder deze Small Worlds. Een bord met een land vol verschillende ondergronden. Sommige hebben speciale eigenschappen zoals grotten of bergen. Je hebt bordjes met volken en bordjes met speciale eigenschappen. Je hebt van elk van de volken een aantal poppetjes in de vorm van vierkante fiches. Het ene volk heeft meer poppetjes dan de andere. Je hebt de fiches nodig om een stukje land te overwinnen. Als er bijvoorbeeld een berg ligt moet je een extra fiche inzetten. Je krijgt muntjes voor het aantal landjes wat je overwonnen. Je kan met de muntjes ook nog volkeren ‘kopen’. Er liggen er standaard 5 open en je kan de eerste gratis nemen, en als je een andere wilt kost dat meer muntjes. Die muntjes leg je op de bordjes van het volk en soms is het dus zo dat je zo extra muntjes krijgt. Er is een stapel van volken en een van eigenschappen. Die zijn los van elkaar en je kan dus de ene keer Flying Humans hebben en een andere keer Flying Skelletons. Of Underworld Magicans. Het Flying kan bijvoorbeeld als eigenschap hebben dat je meer punten krijgt of minder poppetjes nodig hebt.

Ligt niet standaard in de winkels, maar is wel onwijs leuk. Oh en je hebt een overzicht wat welk volk en wat welke eigenschap doet. Dat kan je van te voren bestuderenen en kiezen.

Mijn score: 8,5

Rummikub

Ik hoef rummikub niet uit te leggen toch? Ik denk dat het een van de meestgespeelde spellen in de kast is.

Mijn score: 7,5

Kings Of New York

Ik heb het spel zelf niet, maar wel eens bij vrienden gespeeld. Ik vind het een erg tof spel. Ik kan het niet helemaal meer uitleggen, maar je hebt de kaart van New York. 4 van de Burroughs van de stad staan op de kaart. Je bent ieder een monster die van alles stuk kan maken en daar energieblokjes voor nodig heeft. je maakt gebouwen kapot en krijgt daar voor punten als ik me goed kan herinneren. Er zijn wel wat meer regels die ik niet allemaal meer weet, maar ik vond het een supertof spel.

Mijn Score: 8

Fluxx

Wij hebben zelf Monty Python Fluxx. Het spel is simpel. Je hebt een stapel kaarten… en de regels staan op de kaarten. Er zijn kaarten over kaarten die je in je hand mag houden, of je alles moet spelen, over de objecten die je voor je op tafel moet leggen, die objecten die je bij een buurman kan stelen. Het is vooral een leuk spel in een grote groep, want de regels veranderen supersnel. Ook heb je doelkaarten waarmee je bepaalde objecten moet hebben om te winnen. Het spel kan dus plots voorbij zijn. Er zijn meerdere thema’s. Ik ben geen fan van MP, maar ik vind deze variant wel leuk.

Mijn Score: 7

Legenden Van Andor

Dit spel is bijzonder omdat het een co-op spel is. Je moet samenwerken om doelen te behalen. Vooruitdenken en tellen. Er zijn verschillende scenario’s zodat je het vaak kan spelen en het iedere keer anders is. Er zijn een aantal verschillende rollen. Elke rol heeft andere sterkte en zwaktepunten en een andere hoeveelheid dobbelstenen. Elke dag heeft 7 uur en je kan 7 vakjes verzetten. Er staan monsters op het bord en met dobbelen kan je die wegspelen, maar met nieuwe kaarten pakken komen er ook weer nieuwe monsters bij. Misschien doet de omschrijving je een beetje denken aan Dungeons and Dragons, maar het is wel anders. Ik vind deze variant veel leuker.

Mijn score 7,5

Bonje in de stal

Een makkelijk kaartspel vol dieren. Je hebt een aantal stallen en een aantal dieren en je moet van de dieren een mannetje en een vrouwtje in de stal krijgen. Je kan elkaar pesten en het is wel eens leuk voor de verandering, maar na een paar potjes ben je er wel klaar mee. Maar je neemt het makkelijk mee op reis en het is leuk om even een spelletje te doen voor het eten.

Mijn score: 7

Harry Potter Cluedo

Gewoon Cluedo kennen we allemaal, maar deze Harry Potter variant heeft wel leuke extra features. Zo heb je echte Harry Potter dingen erbij. Je krijg muntjes zodat je met de haarden kan reizen via brandstof. Vooral bekend van de tweede film waar Harry naar de Wegisweg reist en verkeerd terrecht komt. Zo kan je makkelijk naar de andere kant van het bord in één beurt. Anders moet je 3 beurten lopen. Verder heb je natuurlijk allemaal Harry Potter namen en objecten. Nog een extra dingetje is het dooddoeners teken. Er zijn draaischijven onder het bord en soms moet je daaraan draaien. Dan kan je het teken krijgen en moet je een kaart pakken en die kan negatief uitpakken. Kaarten kwijtraken of muntjes. Ik vind het wel veel leuker zo.

Mijn score: 7,5

Cards Against Humanity

Mensen met een dirty mind? CAH is een supermakkelijk spel. Je hebt vragenkaartjes en antwoordenkaartjes. De een met raardere vragen dan de ander en nog veel gekkere antwoorden. Bij sommige kaartjes moet je twee of zelfs drie antwoorden spelen. Je speelt het met meerdere mensen. Elke rondje is 1 iemand diegene die het leukste antwoord kiest. De persoon die aan het einde (wanneer je het spel zat bent) de meeste zwarte kaartjes heeft, heeft gewonnen.

Voor een nieuwe variant: wij spelen het met een knuffeltje die random kaarten van de stapel draait. En soms is random nog verrassend grappig.

Het originele spel is soms nogal prijzig. Moet uit amerika komen en via amazon bestellen. Vrienden hebben dat gekocht met uitbreidingen, maar zelf heb ik kaartspellen gekocht bij de action (48 cent per 2 pakjes; rood en blauw) en allemaal van zulke uitspraken uitgeprint en opgeplakt. Er zijn een hele hoop van zulke dingen te vinden als je er naar googlet en wordt er niet minder grappig door. Je kan zelf een hoop bedenken en van sommige fandoms zijn ook een hoop te vinden. Harry Potter, Doctor Who..

Mijn score: 7,5

Scotland Yard

Weer eens iets heel anders. Een plattegrond van London! Een is een crimineel en de andere zijn bobby’s. Britse politie. De crimineel moet over het bord bewegen zonder gepakt te worden, maar de politie weet maar om de zoveel stappen waar hij is. Je moet dus als bobby zijnde gokken waar je heen moet. Als je op een vakje staat waar de crimineel ook is moet hij dat bekend maken en is het spel over. Je hebt als bobby zijnde een aantal metro kaartjes, buskaartjes en taxikaartjes en als ze op zijn kan je niet meer met dat vervoersmiddel reizen. Soms vind ik het spel wat stom als je niet eens dichtbij de crimineel kan komen omdat hij sneller kan bewegen (bijvoorbeeld 2x achter elkaar en kan ook via boot reizen) en je dat moeilijk kan bijbenen. Maar je moet anders denken en dat is zeker leuk.

Mijn score: 7

Pandemic

Wederom een spel waar je bij moet samenwerken. Ik vind het erg leuk. Je hebt de kaart van de wereld en je werkt bij het CDC (Center for Disease Control) in Atlanta en de hele wereld raakt geinfecteerd. Aan de hand van kaarten weet je welke steden hoe erg ziek ze worden. Je hebt allemaal blokjes in 4 kleuren en een hele hoop stedenkaartjes. Ook zijn er verschillende rollen en elke heeft iets anders dat handig is. Verder moet je andere kaartjes verzamelen om een medicijn te kunnen maken. Ondertussen moet je hopen dat er niet een nieuwe Pandemic uitbreekt.

Mijn score; 8

Carcasonne

Dit is een spel wat we pas sinds kort hebben toegevoegd aan onze spellenkast. Pieter kreeg deze met sinterklaas. Een makkelijk spel. Iedereen heeft een eigen kleur. Je hebt stapels met vakjes en elke beurt pak je een vakje en leg je die ergens aan. Op zo’n vakje kan een klooster staan, of een weg, of een stuk kasteel. Elke keer dat je een vakje aanlegt kan je een stukje claimen tenzij het niet al van iemand anders is. Je kan een struikrover worden door het op een weg te zetten, monnik als je een kloostervakje hebben, een boer als je in de wei gaat liggen of een heer(?) als je een kasteel claimt. Je kan aanleggen en zo meer punten krijgen. Een kasteel kan je zo groot maken als je zelf wilt, maar je krijgt meer punten als je het afsluit. Ik vind het erg leuk, maar je gaat echt supersnel door je vakjes heen. Ik wil eigenlijk dubbel zoveel vakjes zodat je makkerlijker kan bouwen.

Mijn score: 8

Skip Bo

Je kent uno misschien wel, maar skip bo vind ik minstens net zo leuk. Minder snel, maar het is een soort van multiplayer patience. Voor je heb je een stapel kaartjes. Die moet je zo snel mogelijk wegspelen. Je hebt 5 kaarten in je hand en je moet met behulp van die kaarten je stapel zo snel mogelijk wegspelen. Naast de aflegstapel mag je vier stapels maken. Je begint bij 1 en gaat tot en met 12. Bij 12 gaat de stapel uit het spel en kan je opnieuw beginnen. Oranje kaarten zijn jokers. Aan het einde van je beurt leg je 1 van je kaarten af op een stapel voor je. Soms gaat het heel snel en soms ook onwijs langzaam.

Qwirkle

Een variant op rummikup zou ik zeggen, maar dan met blokjes waarop vormen en kleuren staan. Je hebt 6 van elk. 6 kleuren: rood, oranje, geel, paars, blauw en groen en je hebt 6 vormen: cirkel, vierkant, ruit, 8 puntige ster, klavertje en 4 puntige ster. Een qwirkle is een rij van 6. Je krijgt punten als je een rij van 6 afmaakt. Je hebt steeds 6 steentjes voor je en je vult die aan na elke beurt. In een beurt mag je in 1 rij zoveel aanleggen als je wilt, maar in 1 rij. Vaak is het dat je 3 soms 4 verschillende vormpjes hebt in 1 kleur of dat je van verschillende kleuren blokjes hebt in 1 vorm. Je hebt een hoop blokjes, ik denk van elke kleur/vorm wel 3. Je speelt tot de blokjes op zijn.

Spellen op mijn wishlist zijn andere uitbreidingen van Ticket To Ride, Tantrix, Medina, Splendor, Wizard, Charlemagne en Five Tribes. Van de eerste twee weet ik dat ze leuk zijn, van de rest ben ik heel benieuwd want de beschrijving klinkt heel tof.

Wat is jouw favoriete spel? Welke moet ik echt nog een keer uitproberen?

More about Lin

Comments

 1. Reply

  Ik ben niet zo van de bordspelletjes maar ik ben sinds een paar maanden wel enorm fan van Fluxx 😀 Ik kan zombie fluxx echt aanraden, die is heel tof!
  Squeaky Q recently posted…Swatch – CANVAS Lacquer: Kirk Steele (Broad City Collection)My Profile

 2. Reply

  wat super leuk om eens een artikel over spellen te lezen. Aangezien dat na nagellak een van mijn andere hobby’s is. Wij hebben ontzettend veel spellen thuis (300 +) en toch hebben wij best veel niet die jij hier bespreekt. Skip-bo, carcasonne, pandemie, bonje in de stal, rummicub en kolonisten hebben wij ook (fluxx ook maar nooit echt enthousiast van geworden dus niet echt gespeeld geloof ik). Ticket tot ride lijkt me ook leuk maar ondanks dat het zo populair is hebben wij dat nog niet eens.

 3. Reply

  Je bent Qwirkle vergeten een cijfer te geven!
  Carcassonne is wel mijn nieuwe favoriet. Zeker met de uitbreidingen erbij, dan ben je minder snel door de tegeltjes heen.
  Een spel waar Peter en ik ook erg benieuwd naar zijn is Dominion, een kaartspel wat je ook met z’n tweeën kunt spelen.
  Ik vind het elke woensdag in elk geval weer erg leuk als we spelletjes gaan spelen! 😀

 4. Reply

  Oeh fijne lijst met spellen!! Ticket to ride Europa heeft mijn vriend gekregen voor zijn verjaardag, dus die gaan we binnenkort nog spelen! Veel spellen ken ik wel. Scotland Yard is echt een oud spel. Dat hebben mijn ouders nog liggen. Misschien maar een keertje lenen.
  Jessica recently posted…Webshops #1 – Haken enzoMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge